zaterdag 21 augustus 2010

Zeventien keien

Voordat een Brabander zijn intrede in onze familie deed, had het woord 'kei' voor mij slechts twee betekenissen: een steen of een geweldig mens. Ergens een 'kei' in zijn, was gewoon ergens heel goed in zijn. Met de komst van de Brabander werd het woordje 'kei' ook ineens een bijvoeglijk naamwoord. We kregen het 'kei-gezellig' en deden 'kei-leuke' dingen samen. Kei hoort bij Brabant, dacht ik.
Totdat ik de afgelopen week te gast was in Groningen. Daar was het 'Kei-week'. Onder de hoede van 'kei-leiders' gaan eerstejaars studenten op ontdekkingsreis. Dat het wegwijs worden in stad, cultuur en het academische leven zich vooral beperkt tot de Groningse Grote Markt en de belendende kroegen lijkt dan misschien een voorspelling van het nieuwe leven van prille studenten, maar niets is minder waar. De bierlucht mag dan een week lang penetrant overheersen, eenmaal uitgeraasd en gewend aan de collegebanken wordt er vooral keihard gestudeerd.
Het serieuze studeren dat volgde op de Groningse Keiweek van 2003 resulteerde voor Lisa, de beste vriendin van Dochterlief in de uitreiking van haar doktersbul tijdens de Keiweek van 2010.
Zelden ben ik dieper onder de indruk geweest van jonge mensen dan afgelopen donderdagmiddag. In totaal kregen zeventien enthousiaste studenten hun doktersbul uitgereikt in de prachtige Aula van het Academiegebouw in Groningen.
De studiebegeiders hielden korte toespraakjes waarin de afgestudeerden werden voorgesteld. Zo hoorde ik het levensverhaal van een studente die na haar lagere school naar de huishoudschool werd gestuurd. Daarna deed het meisje het MBO om via HBO verpleegkunde bij de studie psychologie terecht te komen. Nadat ze die had afgerond, besloot ze toch ook maar geneeskunde te doen. Met succes.
Naast haar zat een jongeman die bedrijfskunde had gestudeerd en met een leuke carriere bij een multinational was begonnen. De leegheid en de voorspelbaarheid van het 'alleen maar geld verdienen' maakten hem ongelukkig dus de 'high-potential' zegde zijn baan op, leverde salaris, lease-auto en emolumenten in en verdween voor enkele jaren in de collegebanken.
Andere studenten blonken uit door hun bijzondere resultaten. Zo waren er enkelen die al in het eerste jaar van hun studie waren begonnen met de Junior Scientific Masterclass, wat erin resulteert dat zij volgend jaar al promoveren. Zij hebben al wetenschappelijke publicaties op hun naam staan, posters gemaakt en lezingen gegeven. Daarnaast hadden alle studenten een druk sociaal leven geleid, sommigen vonden zelfs de tijd voor topsport. Vrijwel allemaal hadden ze een bestuursfunctie bekleed, zowel binnen als buiten de universiteit. Deze succesvolle studenten hebben natuurlijk vooraan gestaan toen de talenten werden uitgedeeld maar ze hebben er ook maximaal gebruik van gemaakt.
Het allermooiste vond ik het feit dat meer dan de helft van deze jonge artsen zich op de een of andere manier voor de medemens heeft ingezet. Stages in de tropen, werken in asielzoekerscentra en ander sociaal werk scoorden hoog.
En Lisa? Lisa blonk van terechte trots toen het haar beurt was om de bul in ontvangst te nemen. Zij is dan ook een van de mensen die het vertrouwen in de toekomst rechtvaardigen. Genomineerd voor de wetenschapsprijs vanwege het hoge niveau van haar afstudeerscriptie maar gesierd met vriendelijke bescheidenheid en een warm hart voor mensen die het minder hebben. Een kei dus. Net als die andere zestien. Maar het was dan ook Keiweek in Groningen.

Op de foto: Lisa Ong met haar ouders

10 opmerkingen:

Avalanche zei

Allereerst een hartelijke felicitatie voor Lisa. En jou bedank ik voor je wonderschone blogje, waaruit heel veel hoop voor de toekomst spreekt. Dat is iets, wat we in deze tijd meer dan goed kunnen gebruiken (en het maakt je voor mij toch ook tot een kei).

Janny zei

Wat een prachtige stukje, Emilie! Ja, dat geeft inderdaad hoop voor de toekomst. Ik ben op dit soort momenten ook altijd geroerd door die jonge mensen, die in tegenstelling tot zoveel anderen, het beste uit zichzelf en anderen weten te halen.
Felicitaties voor de nijvere Lisa!
Liefs,
Janny

Lisa zei

Woooow! Wat een 'kei' goed verhaal! ;) Het was weer heerlijk om te lezen! Zoals altijd! Het is echt een eer om in je leuke blogs voor te mogen komen! Ontzettend bedankt! Hele dikke kus, Lisa

Midlife Me zei

Heb je gisteren Paul Verhoeven gezien? Die was iets minder hoopvol gestemd, ik neig er naar me aan zijn zijde te scharen qua perspectief op het leven. Mijn gereformeerde inslag, no doubt.

Unknown zei

@Avalanche en Janny:
Dank jullie. Ik ben blij dat ik het positieve gevoel dat die buluitreiking bij mij teweeg bracht, heb kunnen overbrengen!

@Lisa:
Niets te danken, het genoegen was geheel aan mijn kant! Overigens, als je mij van smeuïge verhalen uit het ziekenhuis voorziet...maken we er een serie van!
(Lisa begint 1 september als zaalarts op de afdeling interne geneeskunde)

@MidlifeMe:
Meid wat somber...! Ja, ik heb Paul Verhoeven gezien, maar ik ben niet zo bijzonder onder de indruk van die man. Jij wel?

Janny zei

Ik kom nog even terug op het commentaar van MM en jou.
Hier op onze Hogeschool zie je natuurlijk allebei de kanten. Er zijn (best veel) jonge mensen die heel veelbelovend zijn, waar je blij van wordt, waar je vertrouwen in de toekomst alleen maar van gaat groeien. De andere kant is er natuurlijk ook. De lamzakken, de nog-te-beroerd-om-een-vinger-te-verroeren types. Maar hé: niks nieuws onder de zon: die waren er vroeger ook en zullen er altijd blijven.
Dan nog even over Paul Verhoeven. Nou, ik vond het wel een mooie gast. De man praat wel erg veel en moest veel afgeremd worden (wat Jelle overigens niet echt goed afgaat) maar had toch veel zinnigs te vertellen naar mijn mening.
Tot zover mijn aanvulling:-)
Groetjes,
Janny

Unknown zei

Inderdaad Janny. Maar juist omdat er zoveel 'lamzakken' zijn, geeft het hoop en moed als je aantal 'keien' tegenkomt. Als iedereen zo zou zijn, viel het vast niet zo op!
En Verhoeven...ach ja. Hij zegt zóveel dat er zo af en toe wel een pareltje tussen móet zitten. Maar naar mijn mening hoort hij zichzelf te graag om mij ook nog te kunnen boeien!

Midlife Me zei

Grappig dat je Paul Verhoeven niets vindt, want ik vind hem geweldig. Ik moet zeggen dat ik zijn films soms iets teveel 'over the top' vind, met af en toe teveel geweld, maar dat cynische wereldbeeld en zijn gevoel voor humor zijn grandioos. En ik ben het met hem eens dat de wereld een 'scary place' is.

Unknown zei

Tsja...we zien Paul Verhoeven dus ánders. En we hebben ook nog eens een ander wereldbeeld. Want ik vind de wereld dus echt helemaal niet scary....Echt niet. Sommige mensen zijn het wel, maar het positieve overheerst. Toch?

Monique zei

Kei-goed, deze jeugd!