woensdag 14 september 2011

Mopperkont

Mijn columns doorlezend, zou u gemakkelijk een wat geflatteerde indruk van mij kunnen krijgen. Gelukkig in de liefde, een geweldige dochter, gezellige vrienden en diverse zinvolle bezigheden...het houdt niet op.
Het is natuurlijk niet zo dat ik u bewust op het verkeerde been probeer te zetten, maar het resultaat is wel dat ik soms reacties van mensen lees of hoor waarbij ik denk "hebben ze het werkelijk over mij?".
Hoog tijd dus om mijn andere kant eens te laten zien! Ik ben namelijk zeer regelmatig behoorlijk chagrijnig en kan mopperen als de beste! Het begint 's morgens al. De eerste paar uur kun je mij maar het best met rust laten, iets dat Nico inmiddels gelukkig ook begrepen heeft. Ik drink sloten koffie en lees op mijn gemak de online versie van De Volkskrant door en daarbij wil ik liever niet gestoord worden.
Ben ik dan eenmaal definitief ontwaakt, dan begint het echte gemopper pas. Na De Volkskrant kan ik het vaak niet laten om ook nog even op de website van de Telegraaf te kijken. Maken de vette koppen me soms al een beetje boos, het is nog niets vergeleken bij de commentaren van de lezers van die krant. Mensen die het goed met me voor hebben, raden me regelmatig aan om die krant en zeker die commentaren dan maar helemaal niet te lezen, maar iets in mij is sterker dan het gezonde verstand. En zo scheld ik er vrolijk op los tegen mijn beeldscherm bij het zoveelste slecht geschreven en oerdomme commentaar van iemand die "Nederland voor de Nederlanders wil houden", "niet wil meebetalen aan die uitvreters uit het buitenland" en "alle geloven wil verbieden omdat er toch alleen maar ellende van komt". En dan houd ik het nog netjes.
Ik ben een paar jaar geleden niet alleen vol overtuiging lid geworden van de Rooms Katholieke, maar ook van de Linkse Kerk, dat zal inmiddels wel duidelijk zijn. Of deze rigoreuze bekeringen mij een tot vrolijker mens gemaakt hebben? Dat betwijfel ik soms!
Ik erger me in toenemende mate aan populistische uitspraken en gedrag, iets wat zich overigens slecht verhoudt met het hebben van een rechts-extremistische buurman. Deze plork heeft mij er zelfs eens op aangesproken dat hij wel eens 'vrouwen met kopvodden' mijn huis in zag gaan (een van mijn vriendinnen is moslima). De buurman in kwestie vond dat deze dame 'zijn straatbeeld vervuilde', ze liep immers op weg naar mijn huis voor zijn huis langs.
Naast vurig racist is de man ook nog eens (toevallig of niet) een brutale en a-sociale rakker. Naast heel veel lawaai en overlast door zijn nu al vier jaar durende verbouwing, heb ik zelfs moeten meemaken hoe hij een dertig jaar oude boom in mijn tuin omhakte. Inderdaad, zonder enige vorm van overleg.
En verder? Verder erger ik mij groen aan geel aan mensen die hun auto dusdanig slordig parkeren dat ik na het boodschappen doen met geen mogelijkheid mijn eigen voertuig nog in kom, maar ook aan lawaaiige buurtbarbeques, tuinfeestjes tot diep in de nacht (blij dat het niet zulk mooi weer was deze zomer), onbeleefde winkeljuffrouwen die ongeinteresseerd achter de kassa hangen, je tutoyeren en vervolgens 'Doei' zeggen al je klaar bent met je aankopen. Ik word boos als ik mensen hoor vloeken, ik raak ontregeld van gillende kinderen die niet door hun ouders gecorrigeerd worden en als het hard waait, zakt mijn humeur helemaal tot het nulpunt. Mijn laptop die kuren vertoont en dienst weigert als ik hem nodig heb? Ik raak in alle staten. Lege vakken bij AH, zodat de winkel op een Oostblok-supermarkt van dertig jaar geleden lijkt? Emilie wordt er chagrijnig van. Over AH gesproken...in de top drie van ergernissen staan kinderen met van die kleine karretjes en hangbejaarden die met hun volle karren de paden blokkeren omdat ze zo nodig (gratis) koffie moeten drinken. En zó kan nog wel uren doorgaan...
Hebt u het begrepen? Ik ben bepaald niet altijd het zonnetje in huis en dat wilde ik graag even gezegd hebben. Een slecht humeur is mij niet vreemd en het ergste van alles is misschien nog wel dat ik er soms zelfs van kan genieten! Zo'n mopperbui waarin alles en iedereen het moet ontgelden is dan misschien niet prettig voor mijn omgeving, het lucht mij in elk geval enorm op!

9 opmerkingen:

Nico zei

----geen commentaar------ Of toch... gelukkig ben je de meeste tijd vrolijk :-)

Ingrid Kuijpers zei

En ik dacht nog, wat een drukte om zo'n beetje wind!

Lon zei

En toch hou ik heel veel van je! #lievevriendin

Ab zei

wist ik al lang

Janny zei

Ik ken je natuurlijk alleen maar van je blog. En gelukkig blog je niet als je chagrijnig bent:-)
Bij sommige dingen kan ik me wel iets voorstellen. Een laptop of PC die het niet doet... grrr.
En luidruchtige buren lijkt me ook niks. Maar verder... och leven en laten leven is mijn motto. Er zijn al zoveel écht belangrijke dingen waarover je je kunt opwinden, dus al die kleine dingetjes... laat gaan!
Groetjes,
Janny

Mirjam Kakelbont zei

Heerlijk,ik voel me volkomen op mijn gemak achter jouw mopperlog. Eindelijk een momentje voor mezelf waarin ik durf toe te geven dat ik er ook best mag zijn met mijn gemopper. Lief noemt me weleens Knorretje. Hoe hij daarbij komt? Géén idee.

Oh, oh, en die buurman, wat zou ik graag het bloed onder zijn nagels vandaan halen! Dagenlang langs marcheren in een buitenlands tricootje en een kopvod. Maar dat doe ik niet, want hij is te min voor me.

Het was me een genoegen. Doei!

Unknown zei

Heerlijk die reacties! Allemaal bedankt en maak je vooral geen zorgen, ik mopper niet altijd!
Dus Janny, ik weet dat je gelijk hebt hoor. Maar soms is het gewoon prettig om even 'los' te gaan.
Mirjam, je bent me er eentje. Maar je verwoordt precies mijn gevoelens. Nico heeft eens voorgesteld om een halal-BBQ te organiseren (incl. muziek) maar inderdaad....hij is te min!

Margreet zei

Zo'n boze buurman lijkt me helemaal niets, maar waarschijnlijk gaat hij snel dood vanwege zijn ijsklomp van een hart en in een paradijs komen met veertig maagden die om hem heen dartelen, zal helemaal niet gebeuren. Misschien is dat een troost. ;)

Avalanche zei

Haha, we lijken in mopperopzicht wel op elkaar. Ik kan soms ook behoorlijk mopperen en om dezelfde redenen als jij.