vrijdag 9 september 2011

School's Cool!

Met zijn immens grote, bruine ogen staart de net twaalf jaar geworden Ayoub me moedeloos aan. Voor hem, op het onberispelijke bureautje waar hij normaal gesproken zijn huiswerk aan maakt, ligt het boek dat de juffrouw van de bibliotheek hem heeft aangeraden. Het gaat over een politieman in Rotterdam die op het spoor van een container met gesmokkelde drugs is gekomen. Maar het verhaal is doorspekt met afkortingen uit de containervervoer-vaktaal en "opgeleukt" met obsolete uitdrukkingen en gezegden die ik hem met de beste wil van de wereld niet kan verduidelijken. Wat is er tenslotte leuk aan "Nu ga ik eerst de aardappelen afgieten, waarde collega!"
Ik geef het op. "Kom Ayoub, we gaan naar de boekhandel in het winkelcentrum om een goed boek uit te zoeken." Veel vertrouwen heeft de jongen nog niet in mijn voorstel en in een boekwinkel is hij nog nooit geweest. Na wat onwennig geschuifel gaat hij uiteindelijk toch maar aan het leestafeltje zitten en neemt het stapeltje jeugdboeken dat ik heb uitgezocht van me aan. "Lees de achterflappen maar, en kies er een uit die je leuk lijkt." Na een paar minuten is Ayoub verdiept in de flapteksten en heb ik alle tijd om de schappen met mijn eigen favorieten te bekijken.
Na zo'n drie kwartier vind ik het welletjes en vraag Ayoub of hij al een idee heeft. "Jawel, maar ik kan niet kiezen...deze twee lijken me het leukst." Hij laat ze zien, "Kruistocht in Spijkerbroek" van Thea Beckman en "Briefgeheim" van Jan Terlouw. Een verrassende keuze, maar wel een goede. Na nog wat weifelen, valt de definitieve keuze op "Briefgeheim". Ik reken af en Ayoub zit tijdens het naar huis rijden al hardop de eerste bladzijde voor te lezen.
Elke week kom ik een paar uur bij hem en samen lezen we het boek uit. Met voldoening merk ik dat deze eerste leeservaring ervoor zorgt dat de jongen, die zich tot dusverre alleen voor voetballen interesseerde, een leesfanaat in de dop is geworden. Zo brengen we tijdens de Grote Vakantie samen heel wat plezierige uren door, niet alleen maar met onze neus in de boeken trouwens.
Het meeste plezier heeft hij tijdens een dagje Amsterdam. Het absolute hoogtepunt was Madame Tussauds waar hij ademloos de prachtige enscenering over het ontstaan van de stad Amsterdam bekeek en waar ons alledrie (Nico was er ook bij) de adem stokte, maar dan van schrik, in het 'spookhuis'. Het werd een superdag, afgesloten met een bezoek aan de Bijenkorf waar Ayoub een nieuwe schoolagenda mocht uitzoeken.
Die schoolagenda zal het komende jaar een belangrijke rol spelen in onze contacten. Ayoub is namelijk door zijn basisschool opgegeven voor het project 'School's Cool' van de gemeente Lelystad. Met dit project wil men voorkomen dat, verder normale en probleemloze kinderen, tijdens de overgang naar de middelbare school tussen wal en schip geraken en zo de aansluiting missen. Het project is ontstaan in Amerika en ook in Nederland op diverse plaatsen actief. Tot nu toe met geweldige resultaten.
Vandaag, na zijn allereerste week op de middelbare school, was ik weer bij Ayoub. Net zoals bij alle kinderen tijdens de eerste weken op school, is zijn agenda keurig ingevuld en weet hij uit zijn hoofd wat voor huiswerk hij voor de volgende week moet maken. Aan mij als 'thuismentor' de taak om te trachten dat zo te houden.
Eén opsteker hebben we al in elk geval al binnen. Tijdens de Nederlandse les had de leraar gevraagd wie van de kinderen al weleens een boek gekocht en gelezen had. Ayoub was een van de weinigen die zijn vinger opstak en vol trots kon melden dat hij 'Briefgeheim' had gelezen en dat hij Jan Terlouw een 'coole schrijver' vond. De eerste week is Ayoub goed bevallen. We werken er samen aan aan dat hij school ook in de toekomst 'cool' blijft vinden!

9 opmerkingen:

Nico zei

Weer een super blog. Ik weet hoeveel voldoening je haalt uit het begeleiden van je mentor kind. Ik ben trots op je.

Margreet zei

Wat een lief verhaal. Heerlijk om te lezen.

Janny zei

Idd heerlijk om te lezen. Wat goed dat er zulke projecten zijn. Het kan zo veel verschil voor een kind maken. Keep up the good work!
Janny

Unknown zei

Dankjewel Nico, Margreet en Janny! Fijn dat het leuk om te lezen is, maar het is vooral superleuk om te doen!

Jules zei

Super super super! Geweldig dat je dit doet en wat heb je het ook weer mooi opgeschreven, ontroerend! Je bent lief!

Avalanche zei

Cool! Wat een mooi verhaal en wat heerlijk dat je dit doet; Ayoub boft maar.

Unknown zei

Leuke reactie Jules, dankjewel. En Avalanche ook dank voor de mooie woorden! Het is echt zó ongelooflijk leuk om te doen...niet in het minst omdat wij als thuismentoren ook goed begeleid en gecoacht worden. eventuele onzekerheden of problemen worden tijdens intervisiebijeenkomsten besproken, zodat je er ook nooit alleen voor staat. Een aanrader voor iedereen die een paar uur tijd over heeft in de week!

Ab zei

wist ik al lang

Ab zei

mijn reactie hoort bij je verhaal Mopperkont foutje van de regie