woensdag 5 januari 2011

Help Zakia!

Vandaag ontving mijn Marokkaanse maatje Zakia, een brief van de IND. Niet zomaar een brief...het was de derde keer dat ze antwoord kreeg op de "aanvraag tot positief advies voor een voorlopige toelating van een vreemdeling". De vreemdeling in kwestie is haar echtgenoot. Ze is een paar jaar geleden met hem getrouwd in de hoop dat hij ook wel naar Nederland zou mogen komen, maar helaas. Keer op keer werd het verzoek afgewezen.
Zakia heeft namelijk geen baan...ze leeft van de bijstand. Weer zo'n luie buitenlander die niet wil werken? Niet echt. Zakia heeft het nogal voor haar kiezen gehad: borstkanker, trombosebenen, artritis en (hoe kan het ook anders) depressiviteit. Echt depressief is ze gelukkig niet meer, maar de andere aandoeningen maken het haar onmogelijk haar baan als schoonmaakster weer op te nemen. Wat ze wel doet? Op de kinderen in de buurt passen als ze zich een beetje goed voelt en, niet geheel onbelangrijk, ze leert mij koken!
Sinds ik als 'maatje' in haar leven ben gekomen, is onze relatie meer en meer een vriendschap geworden. Ik help haar met de administratie, ga mee naar de dokter en de diverse gemeentelijke loketten waar ze zich regelmatig moet melden. Maar Zakia doet wat terug. Ze kookt heerlijke Marokkaanse gerechten voor me, vertelt me de mooiste verhalen over haar jeugd in Casablanca en de gebruiken uit haar prachtige cultuur. We integreren er samen lekker op los, eigenlijk.
Maar terug naar de aanvraag. Het heeft de IND behaagd om Zakia mee te delen dat haar man naar Nederland mag komen. Feest, dus. Want Javed (zo heet de echtgenoot) wil dolgraag voor zijn vrouw komen zorgen. Ook hij is niet lui, maar met goede cijfers voor het inburgeringsexamen geslaagd en vol goede moed heel snel een baan te vinden in zijn nieuwe vaderland.
Er is alleen één probleem....Zakia moet binnen twee weken 830 euro overmaken op de bankrekening van de IND. Die kosten zijn de 'leges', die betaald moeten worden. Pas na ontvangst van het geld geeft de IND het positieve advies door aan de ambassade in Rabat, waar haar echtgenoot zich vervolgens moet melden. Doet ze het niet? Dan heeft ze pech en verloopt het positieve advies.
Ik had nooit gedacht dat ik het zou doen, maar hier komt het dan toch. Wie kan Zakia helpen? Zij heeft géén 830 Euro...hoe kan het ook, van een bijstandsuitkering. Maar zouden we niet allemaal samen iets kunnen doen? Wie maakt een bedrag over? Het hoeft geen gift te zijn, Zakia zal sparen en alles in gedeeltes terug betalen.
Help Zakia en laat Geert een poepje ruiken. Alsjeblieft! Als 83 mensen een tientje...of 160 mensen vijf Euro willen lenen, dan kan Javed over een paar weken zijn inreisvisum op de ambassade halen. Dan is Zakia eindelijk gelukkig en dat gun ik haar zo! En net als de IND...doen wij ook echt niets voor niets! Iedereen die mij helpt om Zakia te helpen mag mij gratis inschakelen voor een (reclame-)tekst. En Zakia? Die zal een Marokkaanse kookworkshop verzorgen voor de eerste tien donateurs!

Hoe? Op bankrekeningnummer 11.25.39.955 t.n.v. Y.E. van der Schouw o.v.v. IND Zakia.

16 opmerkingen:

Margreet zei

Hoho, ik ben er helemaal voor in om Geert een poepie te laten ruiken en Zakia te helpen. Ik ben goed voor 10 euro!

Margreet zei

Laat me weten hoe ik het geld moet overmaken o.i.d.!

Jules zei

Wat een goede actie! Ik doe mee voor 50,- euro!

Unknown zei

Dankjewel Margreet, je bent nummer 3 (twee hebben via twitter gereageerd) en komt dus in aanmerking voor de kookworkshop!!

Maak het geld alsjeblieft over op:

11.25.39.955 t.n.v. Y.E. van der Schouw met vermelding IND Zakia. Hartelijke bedankt!!

Unknown zei

Ha Juliette!! Dankjewel, lieverd! Voor jou geld hetzelfde...kookworkshop en zie het rekeningnummer!

Janny zei

Natuurlijk doe ik ook mee.
Hoeveel ellende en ziekte kan een mens aan in zijn leven? Dan móet er iets positiefs tegenover staan.
Ik zal 10 euro overmaken, hoor.
Hoop dat je het bij elkaar krijgt,
liefs,
Janny

Nico zei

Ik maak natuurlijk ook 50 euro over. Op naar de 830 euro

Unknown zei

Dankjewel Janny, geweldig dat jullie zo betrokken zijn! Ik ben er blij mee.
En met jou ook Nico ;-)) Héél blij!

Mirjam Kakelbont zei

Hoi Emilie,
Vandaag nog maak ik de tien euro over. Suc6 met de aktie voor Zakia!

Unknown zei

Mirjam, ook jij natuurlijk héél erg bedankt! Wat zijn jullie allemaal lief!!

Margreet zei

Ik heb je verhaal integraal gepubliceerd op m'n site (met bronvermelding, etc!). Ik hoop dat het ook nog wat schenkingen, c.q. leningen oplevert!

Anoniem zei

Staat erbij, hoef er niks voor terug

Anoniem zei

gr jaco

Avalanche zei

Ook ik heb 10 euro overgemaakt (en wil het beslist niet terug). Ik duim dat je snel het benodigde bedrag bij elkaar krijgt. Ik zal jouw artikel in ieder geval ook op Twitter nog een keer onder de aandacht brengen.

Lieve groet,
Avalanche

Patricia zei

Heb zojuist het blog van Margreet gelezen en draag graag bij aan een mooie toekomst voor Zakia en haar man.

incinta zei

Oh wat stom, wilde zo graag reageren, maar had het zo druk dat ik het vergeten ben... heeft ze het al bij elkaar of kan ik nog wat bijdragen?