donderdag 18 december 2008

Chanoeka!

Chanoeka...het klinkt een beetje als "Eureka" of "Sapperloot", maar dat is het niet. Nog maar even het Oude Testament in duiken. Een groep Joden had het ooit heftig aan de stok met de Grieken en de Maccabeën (zo heette die groep) vochten zich langzaam naar Jeruzalem waar de Grieken eindelijk verslagen werden. Maar de Grieken, niet van humor gespeend, hadden een varken (wel gespeend) op het altaar van de tempel geslacht. Deze treiterei hield in dat de tempel opnieuw gewijd moest worden en wel met olielampjes die brandden op gewijde olie. Helaas, de Grieken hadden, met een bizar gevoel voor perfectie alle olie opgemaakt of meegenomen, er was nog maar een klein flesje te vinden. Dit gebruikten de Joden om hun lampjes te ontsteken en geheel tegen de verwachtingen in brandden de lampjes welgeteld acht dagen op dat beetje olie, net zolang totdat er nieuwe olie was gevonden. Een wonder! Dit wonder wordt jaarlijks herdacht tijdens het Chanoeka feest, het feest van de lichtpuntjes. Hoe ik dit weet? Mijn beste vriendin geeft les op een orthodox Joodse scholengemeenschap en heeft dus op de gekste dagen zomaar vrij. Vandaag bijvoorbeeld, want het was vandaag Chanoeka.
Ik hoor en leer nog weleens wat op dit gebied van haar. Een heel leuke is het zogenaamde loofhuttenfeest. De Christenen hebben zich dit Joodse feest ook enigszins toegeëigend, vandaar dat ik de naam weleens gehoord had. Vanwege het loof had ik van jongs af aan het idee dat dit feest zich in boomhutten afspeelde. Blijkt niet zo te zijn. Men herdenkt de uittocht uit Egypte en het (in tentjes) rondzwerven in de Sinaïwoestijn. De loofhut moet een 'open dakje' hebben, zodat de sterren kunnen worden gezien. Niets met loofboomhutten te maken! Het gezegde "de boom in" is dus niet van dit feest afgeleid, iets wat ik altijd gedacht had.
Maar terug naar Chanoeka. Dit lichtjesfeest werd onder meer gebruikt door de Romeinen om de lastige Christenen in het gareel te krijgen. Dit en wat andere feesten, veelal van heidense oorsprong, werden samengevoegd om Kerstmis te creëren. Hadden de Christenen het idee dat ze ertoe deden, konden toch de geboorte van Jezus herdenken en de Romeinen kregen zo zelf ook een extra feestje. Niet voor niets is Kerstmis het 'feest van de lichtjes' geworden. Zeker leuk in de donkerste dagen van onze kalender!
Voor mij was het ook Chanoeka vandaag. Een kerstlunch met een goede relatie die vriendin aan het worden is en een ontmoeting met een toekomstige zakenrelatie die eigenlijk een heel dierbare collega uit het verleden is. Ontmoetingen met veel ruimte voor persoonlijke gesprekken die je weer even een extra zetje geven om ook deze maand weer vrolijk en optimistisch door te komen.
Lichtpuntjes, die heeft iedereen zo af en toe nodig. Chanoeka of niet, sapperloot!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor de goede orde het is nog geen Chanoeka geweest, dat is pas van maandag 22 t/m maandag 29 december (25 Kislev - 2 Tevet). Het Chanoekafeestje op school werd gevierd vòòr begin van de vakantie.
Kijk voor meer info eens op: http://www.beleven.org/feest/chanoeka_inwijdingsfeest

die beste vriendin

Unknown zei

Dat valt me van ze tegen! Ik had gedacht dat 'ze' wat trouwer aan hun tradities waren. Ach, de verloedering slaat overal toe, he?!